Praten over gevoelens is niet iets wat voor iedereen zo vanzelfsprekend is. En als dat voor jou ook geldt, weet je waarschijnlijk wel dat dit soms best lastig kan zijn. Niet alleen voor jouzelf, maar ook voor de mensen om jou heen. Om jou te helpen met het leren praten over je gevoelens, hebben wij 7 tips op een rijtje gezet.  

Tip 1: Ontdek de voordelen van praten over je gevoelens 

Ontdek waar het vandaan komt dat je het lastig vindt om over je gevoelens te praten. Vind je het misschien zwak om je gevoel te uiten? Ben je bang voor de mening van anderen? Of heb je gewoon nooit geleerd hoe het moet? Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom jij hier moeite mee hebt. Probeer deze redenen te veranderen in redenen waarom je juist wel over je gevoelens wil praten. Denk hierbij aan de voordelen die het uiten van je gevoel met zich meebrengt. Je hebt als je je gevoel uit namelijk minder last van stress, boosheid en andere heftige emoties. Het praten over je gevoelens geeft je daarnaast meer zelfvertrouwen, positiviteit en focus. Ook draagt het bij aan betere relaties. Het bewust worden van deze voordelen, helpt je om het nut van praten over je gevoelens in te zien, zodat je het voortaan wel doet. 

Tip 2: Ontdek door meditatie hoe je je voelt  

Als je altijd al moeite hebt gehad om je gevoelens en emoties onder woorden te brengen, is de kans groot dat je zelf niet eens weet hoe jij je voelt. Een handige manier om te ontdekken hoe jij je voelt en wat jij voelt, is door meditatie. Ga eens op een rustige plek zitten en doe je ogen dicht. Scan je lichaam en probeer te ontdekken wat er op dit moment in jouw lichaam gebeurt. Misschien voel je een snelle ademhaling of een hoge hartslag. Probeer deze lichamelijke sensaties aan een emotie te koppelen en te achterhalen waar deze vandaan komt. Dit helpt jou hopelijk om jezelf beter te begrijpen, zodat je vervolgens makkelijker over je gevoelens kunt praten. 

Tip 3: Schrijf over je gevoelens 

Als mediteren niks voor jou is, is er ook een andere manier om te ontdekken hoe je je voelt. Namelijk; schrijven. Schrijven is een goede manier om voor jezelf duidelijk te maken wat je voelt en waarom je je zo voelt. Dit kan je op twee manieren doen. Je kunt schrijven om een gebeurtenis te verwerken of schrijven over je emoties in het algemeen. Tijdens het schrijven zal je merken dat je jezelf beter gaat begrijpen en je jouw gevoel beter onder woorden kunt brengen. Dit gaat je uiteindelijk helpen met het praten over je gevoelens. 

Tip 4: Bepaal je behoeften 

Waarom wil jij je gevoelens uiten? Wat is je intentie? Het is goed om pas het gesprek te starten als je het antwoord op deze twee vragen weet. Zo weet je voordat je een gesprek start, wat je eruit wilt halen. Misschien wil je alleen even je verhaal kwijt of misschien wil je juist advies vragen. Het bepalen van de intentie helpt om het gesprek goed in te gaan. 

Tip 5: Vindt een gesprekspartner die je kunt vertrouwen 

Als je al moeite hebt met het praten over je gevoel, is het nog lastiger als je je niet op je gemak voelt bij de persoon die tegenover je zit. Daarom is het goed om te praten met iemand die je vertrouwt. Denk hierbij aan een vriend, familielid of je partner. Als je het moeilijk vindt om zomaar uit het niets over je gevoelens te beginnen, kun je dit van tevoren aangeven. Zo weet je zeker dat je gesprekspartner hier tijd voor heeft. Wat ook kan helpen is om aan te geven dat je het lastig vindt om over je gevoelens te praten. Je zult merken dat je gesprekspartner hier begrip voor heeft en het zo makkelijker voor jou is om je te uiten. 

Tip 6: Praat vanuit de ik-persoon 

Als je over je gevoelens praat, is het makkelijk om een ander van alles te verwijten. Maar in plaats daarvan kun je het best vanuit de ik-vorm praten. Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me onzeker als je zo doet.” Als je het bij jezelf houdt voelt de ander zich minder snel aangevallen. Door dit te doen zal je een fijner gesprek hebben en zal de ander meer begrip voor jouw gevoelens hebben. En deze prettige ervaring zorgt ervoor dat jij de volgende keer makkelijker over je gevoelens kunt praten. 

Tip 7: Houd je emoties onder controle

Soms kan je tijdens het uiten van je gevoelens, juist een emotie tegenkomen die je niet wilt uiten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je gesprekspartner iets zegt, wat bij jou in het verkeerde keelgat schiet. Maar in plaats van boos te worden, is het goed om even een momentje voor jezelf te nemen. Als je boos wordt is het namelijk gedaan met het gesprek en is het lastiger om opnieuw over hetgeen te beginnen waar jij mee zit. Twee eenvoudige manieren om dit te doen zijn: 

  • Adem bewust in en uit. Probeer op dat moment je emoties te erkennen en sta er een paar seconden stil bij. Dit zorgt ervoor dat je de emotie minder heftig ervaart. 
  • Lekker cliché, maar tel eens tot 10. Dit zorgt ervoor dat je minder impulsief reageert. 

Vind jij het leuk om met anderen over je gevoelens te praten? Of wil jij juist liever naar anderen luisteren? Op Rubensdating.com kun je chatten met leuke singles met een maatje meer. Neem een kijkje en misschien vind jij daar wel je maatje met een maatje meer. 

Gerelateerde artikelen:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *