Grote kans dat jij of iemand die je kent dit wel eens heeft meegemaakt. Een vriend die je al jaren kent biecht ineens op dat hij al een tijdje gevoelens voor je heeft. Of je partner gelooft niet dat er niets (meer) is tussen jou en je goede vriendin. Een platonische vriendschap tussen man en vrouw kan gecompliceerd zijn en de meningen zijn erover verdeeld. De één denkt dat een platonische vriendschap met het andere geslacht prima kan en de ander denkt dat het onmogelijk is. Maar waarom zijn de meningen zo verdeeld en wie heeft er gelijk?  

Van de laatste jaren

Een vriendschap tussen mannen en vrouwen is iets van de laatste jaren. Eigenlijk pas sinds het voor vrouwen normaler is om te werken. Voorheen verkeerden mannen en vrouwen zich niet in dezelfde kringen en werden vrouwen als minderwaardig gezien. Toen was het opbouwen van zo’n vriendschapsband zeer onwaarschijnlijk. Tegenwoordig is een platonische vriendschap tussen man en vrouw veel normaler en vaker voorkomend. Ondanks dat mannen en vrouwen op een bepaalde manier wel hetzelfde zoeken in een vriendschap (gezelschap en iemand om dingen mee te delen) zijn er toch verschillen. Mannen zijn in vriendschappen namelijk meer gericht op het ondernemen van activiteiten. Daarentegen vinden vrouwen het belangrijker om diepe gesprekken met elkaar te voeren. 

Toevoeging 

Ondanks de verschillen is een vriendschap met het andere geslacht een toevoeging voor beide partijen. Voor mannen is het fijn dat ze een keer over hun gevoel kunnen praten in plaats van dat er meteen een grapje van wordt gemaakt. Mannen hebben namelijk van jongs af aan te horen gekregen dat het delen van hun emoties niet mannelijk is. Vrouwen kregen die ruimte vaak wel en zijn daarom vaak emotioneel beter ontwikkeld en vinden het daarom juist fijn om over hun gevoelens te praten. Toch is het voor een vrouw voor de verandering ook fijn om met haar mannelijke vriend te praten. Hij is namelijk veel directer, meer oplossingsgericht en goed in relativeren. Beide partijen geven aan de gesprekswaarde te waarderen en hebben het idee dat hun zelfbeeld ook beter wordt van de vriendschap.

Waarom een vriendschap tussen man en vrouw niet kan  

Tot nu toe klinkt het allemaal heel goed. Mannen en vrouwen lijken elkaar aan te vullen in platonische relaties. Maar waarom is het dan dat zoveel mensen zeggen dat deze vriendschap onmogelijk is?

De universiteit van Winsconsin-Eau Claire deed onderzoek naar de platonische vriendschap tussen man en vrouw. Na 88 platonische relaties te hebben onderzocht, concludeerden ze dat dit inderdaad lastig is. Het blijkt dat mannen zich in vriendschappen wel seksueel aangetrokken voelen tot een vrouw, maar dat dit andersom een stuk minder geldt. Echter zijn de mannen ervan overtuigd dat dit wel het geval is. Ook kan het in relaties averechts werken om een platonische vriendschap te hebben met het andere geslacht. Het kan ervoor zorgen dat je ontevredener wordt over jouw huidige liefdespartner. Wat ook een mogelijkheid is, is dat de partner in kwestie juist jaloerse gevoelens krijgt. Hij of zij denkt dat jij iets te kort komt in de relatie en zoekt bij de platonische vriend.

Waarom een vriendschap tussen man en vrouw wel kan 

Toch laten veel mensen ook zien dat vriendschap met het andere geslacht wél goed verloopt. Ze zouden immers nooit met hem of haar het bed delen. Daarnaast weten ze aangeleerde ideeën over rolverdelingen van mannen en vrouwen los te laten, waardoor de vriendschap kan floreren. Desondanks weet je natuurlijk nooit zeker wat de ander denkt. En daarom is het goed om altijd duidelijk te zijn over jullie vriendschap. Zolang jullie er beiden hetzelfde instaan, is er namelijk niks aan de hand en kun je gerust doorgaan met jullie vriendschap. Goede communicatie is hierbij dus wederom de oplossing.

Heb jij genoeg van platonische relaties en ben jij juist opzoek naar een diepere connectie? Neem dan een kijkje op Rubensdating, een inclusief datingplatform voor mensen met een maatje meer! 

Gerelateerde artikelen:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *