Misschien heb jij er de laatste tijd ook last van. Je bent vaker chagrijnig en een stuk pessimistischer dan gewoonlijk. Ook heb je last van vermoeidheid en misschien zweet je zelfs wat meer dan normaal. Kortweg, je voelt je niet jezelf. Je zit simpelweg niet zo lekker in je vel. En dat is helemaal niet raar, deze tijd van het jaar. De dagen zijn korter en de nieuwe lockdown helpt natuurlijk ook niet mee. Maar wat kun je eraan doen, om dit te veranderen? Speciaal voor jou hebben wij vijf tips op een rijtje gezet, die ervoor zorgen dat jij hopelijk snel weer lekker in je vel zit. 

Tip 1: Beweeg! 

We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om genoeg te bewegen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je je gedachten kunt verleggen. Daarnaast wordt er een stofje aangemaakt, die ervoor zorgt dat je minder spanning en stress ervaart.

Je hoeft hiervoor echt niet dagelijks naar de sportschool te gaan en 80 kilo te drukken. Het helpt al onwijs veel als je even een frisse neus neemt en een half uurtje gaat wandelen. Een pluspunt is dat je dan buiten bent en extra vitamine D pakt. Een gebrek aan vitamine D komt namelijk veel voor in de wintermaanden en wordt in verband gebracht met depressieve gevoelens (en het wordt sowieso aangeraden om in de Nederlandse wintermaanden vitamine D bij te slikken!). Daarnaast zorgt wandelen in de natuur ervoor dat je delen van je hersenen stimuleert die geassocieerd worden met geluk en positiviteit. Dat is dan twee vliegen in één klap! 

Tip 2: Laat de dingen los waar je geen invloed op hebt 

We weten hoe lastig dit is, maar probeer je eens minder druk te maken om zaken waar je geen invloed op hebt. Het is heel gemakkelijk om in de D-mineur te raken door alle nieuwe corona-maatregelen, de kortere winterdagen of een vervelend bericht/nieuwtje. Maar als je er niks aan kunt veranderen, is het beter om je gevoelens daar zo min mogelijk door te laten beïnvloeden. Focus je in plaats daarvan op de positieve dingen in je leven en de dingen waar je wel invloed op hebt. 

If it's out of your hands, it deserves freedom from your mind too.

Tip 3: Luister naar jezelf 

Je weet zelf het best waarom je niet zo lekker in je vel zit en daarom weet je ook wat je nodig hebt. Is er een relatie die ervoor zorgt dat je je zo voelt? Heb je last van stress, doordat je het te druk hebt? Of heb je behoefte aan een avondje voor jezelf, maar heb je dit al tijden niet meer gehad? Misschien ben je onzeker over iets of zit iets je dwars. Luister naar jezelf en geef toe aan je behoeftes.

Tip 4: Zorg goed voor lichaam 

Als je niet zo lekker in je vel zit, kan het soms gemakkelijk zijn om je lichaam te verwaarlozen. Probeer toch om gezond te blijven eten, ook al heb je even de energie niet om een gezonde maaltijd klaar te maken. Voeding is namelijk van grote invloed op je mentale gezondheid. Een gezond dieet zorgt ervoor dat je meer energie en een positievere mindset hebt. Daarnaast is het verstandig om voldoende water te drinken. Denk hierbij aan ongeveer aan 2 liter per dag. Genoeg water drinken zorgt er namelijk voor dat je je beter kunt concentreren. Ook zorgt het voor een betere huid en helpt het bij het transporteren van voedingstoffen en afvalstoffen. En nee, koffie telt hier niet mee!

Tot slot is een goede nachtrust zeker niet onmisbaar. Een goede richtlijn is een ononderbroken slaap van 6 tot 8 uur, maar sommige mensen hebben zelfs nog meer nodig. Goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je meer energie hebt en minder stress ervaart. 

Tip 5: Sluit je niet af van je omgeving

Het kan zijn omdat je wat minder lekker in je vel zit op dit moment, je niet de energie hebt om met je familie en vrienden af te spreken. En dit is heel begrijpelijk, maar toch is het slim om jezelf niet volledig af te sluiten van je omgeving. Blijf vooral afspreken met de mensen, waar jij je fijn bij voelt. Hopelijk neem je wat van hun positieve energie mee naar huis. Daarnaast is het ook verstandig om eens met iemand te praten over dat je niet lekker in je vel zit. Zeker weten dat het fijn is om je hart te kunnen luchten, bij iemand die je vertrouwt. Je hoeft het namelijk niet altijd maar alleen te doen! 

In het kader van het niet altijd alleen hoeven doen… Neem eens een kijkje op Rubensdating.com. Rubendating is een inclusief platform waar je je maatje met (liefde voor) een maatje meer kunt vinden. Waar wacht je nog op?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *