De laatste jaren zien we een verandering in de modellen industrie. Waar er vroeger alleen jonge, lange, witte, modellen waren die strikt maatje 34 hadden, is er nu ruimte voor meer diversiteit. En hoewel de ruimte beperkt is, lijkt deze te groeien en is de impact van diversiteit groot. Sinds kort is er meer ruimte voor modellen, die niet in bezit zijn van een maatje 34. Plus size models, zoals ze worden genoemd, hebben een kledingmaat die varieert tussen de 40 en 46. Ondanks dat er nog steeds voorwaarden zijn voor de plus size models, die de diversiteit beperken, hebben plus size models een grote impact op onze samenleving. In deze blog gaan we hier dieper op in.  

Geen maatje 34 meer 

De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is allang geen maatje 34 meer. Overigens is dat ook nooit zo geweest. Volgens een onderzoek uit 2015 van modebrancheorganisatie Modint, is de meest voorkomende maat onder de Nederlandse vrouwen, maat 42. Dit wordt rap opgevolgd door maat 38 en 46. Maten die daarna het meest worden gedragen, zijn 44, 48 en 50. Ondertussen zijn we zes jaar verder en volgens cijfers van het CBS, wordt de Nederlandse vrouw steeds zwaarder. Toch heeft het merendeel van de modellen nog steeds maatje 34.

Afnemend aanbod 

Hoewel de Nederlandse vrouw steeds zwaarder wordt, neemt het aanbod in kleding voor grotere maten niet toe. Het is zelfs zo dat het, voornamelijk in fysieke winkels, minder lijkt te worden. Een reden hiervoor ligt helaas bij de consument, aldus fashion expert Edith Dohmen. Ze vreest dat we de verklaring voor het geringe aanbod in de winkels deels bij vrouwen zelf moeten zoeken. Ze vermoedt dat vrouwen met een grotere maat zichzelf nog altijd minder gunnen. Dat de vrouwen denken: ik koop pas iets nieuws als ik ben afgevallen. Gelukkig neemt het aantal plus size models toe. Deze modellen geven vrouwen het gevoel dat zij net zo normaal en mooi zijn als vrouwen met een maatje 34/36. Door deze modellen, realiseren de vrouwen met een maatje meer, dat ook zij zich mogen kleden naar hoe zij willen.

Onderzoek impact plus size models  

Florida State University deed een onderzoek naar de impact van modellen. 49 vrouwen, die allemaal wensten dat ze een paar kilo lichter waren, deden mee aan het onderzoek. De onderzoekers lieten foto’s zien aan de vrouwen, waar modellen met verschillende maten op te zien waren. Vervolgens moesten alle 49 vrouwen antwoord geven op verschillende vragen. De vragen gingen onder andere over de modellen, hun eigen lichaam en hoeveel ze zichzelf vergeleken met de modellen. Opvallend was dat de vrouwen zich minder vergeleken met de plus size modellen. Daarnaast voelden ze zich beter over zichzelf en hun eigen lichaam. Ook hadden de vrouwen meer aandacht voor de modellen en de foto’s en konden ze details beter onthouden. Bij het zien van de slanke modellen, waren de resultaten het tegenovergestelde. De vrouwen voelden zich slechter over zichzelf en hun lichaam en vergeleken zichzelf meer met de modellen. 

Onmisbaar 

We kunnen concluderen dat plus size models ondertussen onmisbaar zijn geworden in onze samenleving. Ze bieden kansen voor een kwantitatief en kwalitatief betere kledingmarkt voor grote maten. Dit omdat de vrouwen door middel van plus size models eraan worden herinnerd dat zij zich mooi mogen kleden. Daarnaast zijn ze goed voor de psychische gesteldheid van de samenleving. Tot slot zijn de modellen belangrijk voor een wereld waarin alle lichamen worden geaccepteerd.

6 plus size rol modellen

Nu je weet hoe goed plus size models voor jou kunnen zijn, wil je er vast een paar volgen. Daarom hebben wij, in willekeurige volgorde, een lijstje voor jou samengesteld met onze favoriete plus size models. 

1. Rotterdamse model Danielle van Grondelle, een absolute trots in de plus size modellenwereld. 

2. Tara Lynn, die je misschien wel kent uit campagnes van de H&M. 

3. Jill Kortleve, het eerste Nederlandse plus size model op de catwalk van Chanel. 

4. Ashley Graham, die als eerste vrouwelijke plus size model op de cover van Sports Illustrated stond. 

5. Nederlandse Jo-ann van den Herik, die zich enorm inzet voor body positivity en zelfliefde.

6. Vivian Hoorn is nationaal en internationaal een groot voorbeeld voor body positivity in de fashion industrie.

Plus size models herinneren ons eraan dat de vrouw met een maatje meer, net zo mooi is als de vrouw met een maatje minder. Op Rubensdating zijn er allemaal mooie vrouwen met een maatje meer, die op zoek zijn naar een maatje. Ben jij ook op zoek naar zo’n maatje, met een maatje meer, meld je dan aan bij Rubensdating

Gerelateerde artikelen:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *