Vind jij het lastig om jezelf open te stellen? Heb je moeite met mensen dicht bij je te laten komen? Heb jij vaak korte relaties en vind je het moeilijk om een (langdurige) verbinding aan te gaan? Ben je bang om je vrijheid te verliezen in een relatie en moet je er niet aan denken om samen te wonen of te trouwen? Als je ja kunt zeggen op deze vragen, is er een grote kans dat jij last hebt van bindingsangst. Dit is echt niet zo onwaarschijnlijk als dat je nu misschien denkt. Bijna 40 procent van de westerse bevolking heeft in meerdere of mindere mate bindingsangst. Maar wat is bindingsangst en nog belangrijker: hoe kom je ervan af? In deze blog lees je hier meer over. 

Wat is bindingsangst?

Als je bindingsangst hebt, heb je letterlijk last van een angst om je te binden. Het is echter niet zo dat je niet de behoefte hebt aan een vaste en liefdevolle relatie, maar het is de angst die je hierin belemmert. Het is een angst om afgewezen en gekwetst te worden als jij je openstelt naar een ander. Doordat je bindingsangst hebt, laat je de ander niet emotioneel dichtbij komen, zodat je een mogelijke pijn kan voorkomen.

Oorzaken bindingsangst

Bindingsangst ontstaat op het moment dat liefde onveilig is geweest voor jou. Dit kan in je jeugd zijn gebeurd, door bijvoorbeeld de relatie met een ouder of verzorger. Maar bindingsangst kan ook op latere leeftijd zijn ontstaan, door bijvoorbeeld een vervelende ervaring in een vorige relatie. Om jezelf te beschermen heb je (misschien wel onbewust) een hoge muur opgetrokken, die jou weerhoudt van het aangaan van betekenisvolle relaties. 

Symptomen bindingsangst

Soms is lastig om bindingsangst bij jezelf te herkennen. Misschien realiseer je je niet dat bepaalde dingen die jij doet, duiden op bindingsangst. In het begin van deze blog stelden we je een paar vragen, waaraan je bindingsangst kunt herkennen bij jezelf. Echter zijn er nog meer symptomen, waarbij het er niet zo dik bovenop ligt. Wij hebben een paar van deze symptomen voor jou op een rijtje gezet. 

  • Jij bent degene die vaak de relaties verbreekt. 
  • Ook al wil je wel een relatie, je hebt altijd een excuus waarom een relatie op dit moment niet voor jou werkt. 
  • Je voelt je aangetrokken tot het onbereikbare, bijvoorbeeld tot een getrouwde man of vrouw. 
  • Binnen je relatie ben je heel kritisch en twijfel je snel.
  • Je vindt het lastig om emoties te delen met je partner en je bent bang om gekwetst te worden. 

Hoe kom je van bindingsangst af? 

Zoals al eerder gezegd, betekent het niet dat mensen met bindingsangst geen behoefte hebben aan een betekenisvolle relatie. Ze zijn er door hun angst simpelweg niet toe in staat. Dit kan iemand heel ongelukkig maken (in de liefde). Dus wat moet je doen om van bindingsangst af te komen? 

Erken je probleem

Allereerst is het erkennen dat je een probleem hebt, een goede eerste stap. Dat je al zover bent gekomen in de blog, geeft aan dat je al goed op weg bent. 

Wees eerlijk naar jezelf: wat is de oorzaak? 

Vervolgens kun je op zoek gaan naar de oorzaak van je bindingsangst. Stel jezelf de vraag: waarom ben je bang voor de liefde? Ben je in een vorige relatie gekwetst of heeft het te maken met je jeugd? Wees hierin eerlijk naar jezelf. 

Zoek de patronen en doorbreek ze 

Ga opzoek naar hoe bepaalde patronen jou belemmeren bij het aangaan van een diepe betekenisvolle relatie. Als je ontdekt hebt wat deze patronen zijn, probeer dan vervolgens de patronen te doorbreken. 

Durf los te laten

Een goede tip is om het gevoel van controle te willen hebben, los te laten. Soms loopt het leven niet zoals je wilt dat het loopt. Je wordt gekwetst of een relatie loopt niet zoals je had verwacht. Maar dit is niet een reden om geen relaties meer aan te gaan. Denk maar aan al die mooie momenten die je daardoor misloopt. 

Schakel professionele hulp in 

Lukt het je niet om alleen over je bindingsangst heen te komen? Wees dan niet bang om professionele hulp in te schakelen. Bindingsangst is een serieus probleem, dus dit mag serieus worden aangepakt. 

Durf jij het aan om deze blog los te laten? 😉 Neem dan een kijkje op Rubensdating.com, een inclusief datingplatform voor mensen met een maatje meer. 

Gerelateerde artikelen:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *