Gisteravond had je een date en hoewel jullie het heel gezellig hadden samen, heb je toch je twijfels. Eigenlijk gaan je twijfels niet eens over je date, want die was heel aardig, zag er goed uit en jullie hadden ook zeker wel dingen gemeen. Toch is er een stemmetje in je achterhoofd, dat had gehoopt op dat ene magische moment. Dat moment dat wanneer jullie blikken elkaar voor de eerste keer kruisten, je adem in je keel stokte, je knieën knikten en je zeker wist: “Ja dit is het. Dit is liefde op het eerste gezicht.” Maar dat moment was er niet en nu twijfel je of diegene, het wel voor jou is. 

Een sprookje

Stop! Hier moeten wij even ingrijpen. Liefde op het eerste gezicht, hoe geweldig het ook klinkt, is niets meer dan een sprookje. Toch heb je die trillende knieën, zwetende handjes, hoge hartslag en spontane vlinders, wel eens eerder meegemaakt. En daar kan je best wel eens gelijk in hebben, maar was dat dan liefde op het eerste gezicht? Om deze vraag te beantwoorden, gaan we kijken naar een artikel van psycholoog Huibrecht Boluijt over de drie verschillende niveaus van liefde.

De drie niveaus van liefde

Volgens Boluijt ontwikkelt liefde zich in drie niveaus. 

Het eerste niveau is fysieke aantrekkingskracht. Je merkt meteen als je iemand ontmoet, dat je diegene knap vindt en voelt je fysiek tot hem of haar aangetrokken. Deze vorm van aantrekking is puur gebaseerd op uiterlijk, omdat je nog niks van diegene afweet. Deze aantrekkingskracht kun je overigens ook met meerdere mensen tegelijkertijd hebben. 

Het tweede niveau van liefde is een emotionele connectie. Het blijkt dat er meer is dan elkaar aantrekkelijk vinden, want er is ook een emotionele klik. Die emotionele klik wordt gevormd doordat je dezelfde interesses hebt. Jullie hebben bijvoorbeeld dezelfde flauwe humor, vinden dezelfde sport leuk of houden beiden van Italiaans eten. Bovendien is het belangrijk dat jullie het grotendeels met elkaar eens zijn, wat betreft normen en waarden en visies op het leven. Deze emotionele klik wordt ook wel verliefdheid genoemd en is gericht op één persoon. Op dit niveau van de liefde, worden de zogenaamde vlinders voelbaar. 

De verliefdheid kan doorgroeien naar een houden van, oftewel niveau drie. Er is sprake van een diepere connectie. Je begint je aan elkaar te hechten, deelt persoonlijke dingen met elkaar en durft je kwetsbaar op te stellen.  

Oké, maar wat is dan liefde op het eerste gezicht? 

Het idee van liefde op het eerste gezicht is gebaseerd op een fysieke aantrekking van beiden kanten, in combinatie met een beginnende emotionele connectie. Echter betekent dit niet dat je dan al van liefde spreekt. “Wat je op dat moment voelt is een sterke connectie,” aldus psycholoog en relatie-expert Niloo Dardashti. “Deze reactie die je in je lichaam voelt, is geen echte liefde. Als je het over liefde hebt, praat je over intimiteit en echt van iemand houden, ondanks zijn of haar gebreken. Die dingen kan je eigenlijk niet voelen als je iemand voor het eerst ontmoet, want je kent iemand niet.” Dit betekent dat je echte liefde alleen kunt voelen in niveau drie van de relatie en niet op basis van een blik of een gezellig gesprek. 

Ga nog een keer op date

Geef daarom niet te snel op. Want ook al benam die gezellige date je niet meteen de adem, hoeft dit niet te betekenen dat diegene niet ‘the one’ is. Liefde heeft tijd nodig en voor sommige mensen is er zelfs helemaal nooit sprake van aantrekkingskracht op het eerste gezicht. Dus maak je niet te veel zorgen, en vraag die leuke single gewoon nog een keer op date. En wie weet, verloopt de avond deze keer wel heel anders en springt de vonk toch nog over. 

Of ga op eerste date

Heb jij nog geen eerste date gehad? Aarzel dan niet en neem een kijkje op rubensdating.com. Hier vind je singles met (liefde voor) een maatje meer, die net als jij opzoek zijn naar de liefde. En wie weet, ervaren jullie op jullie eerste date, die aantrekkingskracht op het eerste gezicht.

Gerelateerde artikelen:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *